Mayonaise
Ik las dat een
tijdje geleden een vrachtschip gevuld met eten de lucht in is geschoten. De
magen van 6 hongerige ISS-ruimtestationmedewerkers begonnen te rammelen en dus
stelden de Russen een soort vervroegd kerstpakketje samen. 1 product nam in dat
ruimtelijke winkelkarretje een prominente plaats in: mayonaise.[1]
Japanners
gebruiken een groene variant in de sushi, in Frankrijk smaakt ‘ie citroenzuur
of avec un peu de moutarde, terwijl de Belgen er standaard suiker in verweken. De Russen zijn
in Europa de enigen die meer mayonaise dan ketchup consumeren en bij ons heeft
de frietboer genoeg aan de duiding ‘met’.
Kortom: een
populair sausje.
Er kleven echter nadelen
aan dit goedje. Mayonaise staat te boek als ongezond en men denkt vaak dat zelf mayonaise
maken het niveau van een worteltrekkende wiskundesom nadert. Beide grote larie.
Ik pleit er
hierbij uiteraard niet voor dat je je bordje biologische geitenyoghurt ’s
ochtends moet inruilen voor een grote slok uit een tube Zaanse mayonaise, maar
een lik verse zelfgemaakte mayo laat ieder lichaam graag oogluikend toe. Daarnaast
kan ik je garanderen dat mayonaise maken echt een eitje is. Zo niet, laat het
me weten; ik kom je helpen. (schrijf ik dit echt?)
Hou de volgende
verhouding aan en zorg ervoor dat alle ingrediënten dezelfde temperatuur hebben:
Voor 2 personen:
2 eigelen, ½ el mosterd, ½ el lauw water, ½ el azijn (of citroensap) en 2 dl
olie: arachide, olijf of zonnebloem: wat jij wil.
Je kunt mayonaise
met de hand maken, maar als beginner zou ik de staafmixer en de bijbehorende
smalle, plastic beker gebruiken.
Gooi het eigeel
in de smalle beker. Klop het los met een vork tot een gladde massa. Voeg het
water, de azijn en mosterd toe. Meng dit, wederom met je vork, tot het egaal
is. Zet de staafmixer in de beker, begin te mixen en voeg daarna in een dun
straaltje de olie toe. In een paar tellen geloof je je ogen niet: je hebt zelf mayo
gemaakt!
Ik ga deze keer
voor een Aziatische variant: ik vervang de azijn voor limoensap en ik voeg
zodra de basismayonaise af is het volgende toe: 4 druppels sesamolie, een
beetje limoenschil, gehakte verse koriander en een beetje gehakte verse rode
peper.
Maar varieer er
in godsnaam op los! Met: kerrie, komijn, wasabi, mierikswortel, meer citroen-/
limoensap, knoflook, verse kruiden, meer mosterd, zout & peper.
Gebruik de
mayonaise als basis voor sladressing, op een BLT of om de mosselen in te dopen.
Of…. Waar niet? Ik kan me niet voorstellen dat je veel overhoudt, maar onthoud
dat het in de ijskast maximaal een week goed blijft.
[1] http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3482998/2013/07/28/Ruimtevrachtschip-brengt-mayonaise-en-thee-naar-ISS.dhtml
Lijkt me heerlijk, maar de mayonaise lukt bij mij vaker niet dan wel. Ondanks het poetsen van de pot met citroen en zo. Tips?
BeantwoordenVerwijderen