Groots nieuws: 3FM-dj’s
Beelen, Veenstra en Ekdom bewonen dit jaar het Glazen Huis, er is een nieuw
wereldrecord Domino Day gevestigd èn vandaag doen zeshonderd rechercheurs en
dertig officieren van justitie invallen om de vastgoedfraude bloot te leggen.
Althans; in
respectievelijk 2012, 2009 en 2007 was dit hot news. Grappig om te beseffen dat
iets op het ene moment je aandacht trekt, terwijl hetzelfde bericht je op een
ander moment compleet koud laat. Maar ook logisch: iets met collectief belang
dat tot dusver niet in de publieke aandacht is beland, wordt nieuws en eenmaal
bekend, raakt onbemind.
Iets dat minder
voor de hand liggend is, is een ‘hype’. Op zondagochtend aten mijn zusje en ik
al Villa Achterwerk kijkend een zak Crispy Cheese onion chips leeg om de onze
Flippo-collectie aan te kunnen vullen. Toen ik studeerde beweerde ik, wijde
pijpenbroeken dragende, bij hoog en laag dat ik nooit van mijn leven m’n broekspijpen
ìn mijn laarzen zou gaan dragen. En de jaloezie jegens mijn grote broer en
zus ten aanzien van hun splinternieuwe Swatch horloge was ongekend. Nu kan ik
me die emoties iets minder goed voorstellen en denk ik dus dat we te maken
hebben met verschijnselen die door bovenmatige aandacht tijdelijk belangrijker
leken dan ze in werkelijkheid waren. De definitie van het woord ‘hype’ dus.
Op het gebied van
eten zijn er ook tal van hypes waarneembaar. Als je een beetje een innovator
bent heb je de cronut al achter de kiezen, kun jij je mening al vormen over
glow-in-the-dark-roomijs en zitten de kilo’s na het volgen van het Paleo-regime
er al weer aan.
Ik vraag me af of
we met de ophef over granen, nieuws of een hype te pakken hebben. “Te veel
dikmakende koolhydraten, zwaar te verteren gluten, door bewerking minder
voedzaam…” Zal de mens over een aantal jaar dit grassige goedje dat onze
voorvaderen in de prehistorie al sterkten voor de jacht van het menu geschrapt
hebben?
Een doodzonde als
je het mij vraagt. Er valt namelijk veel te veel gevarieerds en lekkers mee te
maken.
Zoals:
Parelgerstrisotto met pompoen, salie en manchego
Parelgerst is een
graansoort, die weinig gluten bevat en volgens de Chinese geneeskunde zelfs een
geneeskrachtige werking heeft. Bind me er niet op vast: wellicht wordt dit
product gehyped..
Week de gerst
zoals staat vermeld op de verpakking.
Los 1 tablet
groentebouillon op in 7 dl kokend water in een apart schaaltje.
Verwijder met een
dunschiller de schil van de pompoen, hak hem in stukken, verwijder de pitten en
gooi de stukken op een bakplaat. Leg hier de in plakjes gesneden tenen knoflook
bij en giet er olijfolie overheen zodat alles bedekt is. Daarna 2 el azijn een
klein beetje zout & peper. Rooster dit +/- 30 minuten tot het zacht is, in
een oven van 180 graden. Schep de pompoen af en toe om.
Snipper de ui en bak
dit in olijfolie op middelhoog vuur in een ruime braadpan tot het glazig is.
Zet het vuur hoog en voeg de gerst en 5 versnipperde takjes salie toe. Roer dit
ca 2 minuten om. Zodra het droog wordt giet je de groentebouillon erbij. Laat
dit op middelhoog vuur pruttelen tot het vocht bijna helemaal verdampt en de gerst beetgaar is.
Voeg indien nodig meer vocht (water of een scheut witte wijn) toe; je kunt het
zo vochtig houden als je zelf lekker vindt.
Ten slotte roer
je de stukken pompoen, een flinke klont roomboter, de geraspte manchego, rasp
van 1 citroen en naar smaak zout & peper erdoorheen.
Bij het opdienen rasp
je er nog wat kaas en gooi je de pompoenpitten eroverheen.
Ps op het gebied
van pompoen vond ik ook nog een hysterisch Amerikaans fenomeen waarvan ik hoop
dat het een hype is: pumpkinspice M&M’s…
Leuk stuk Kee! Parelgorst heb ik nog nooit op. Vroeger keer ik altijd Villa Achterwerk met roze koeken haha, maar met Cheese onion moet ook goed te doen zijn.
BeantwoordenVerwijderen