Ik moet iets opbiechten.
Ik vrees dat ik het niet langer kan ontkennen. Er is geen weg terug. Face it. Ik
ben een amanDEL.
Van ’s morgens vroeg tot
’s avonds laat. Zoet, hartig, melk, deeg, gerookt of gebrand: ik draai er mijn
hand niet voor om. Ergens las ik dat een amandel eigenlijk geen noot, maar een
pit is. Dan betekent mijn bovenstaande bekentenis dus dat ik niet compleet nuts
ben; dat scheelt dan weer.
In Zweden staan amandelen
symbool voor geluk en succes; rond de kerstdagen verstopt men één amandel in de
rijst- of griesmeelpudding. Het belooft een extra goed jaar voor diegene die
deze vindt. Naast dat ze appetijtelijk smaken bezorgen ze ons dus ook nog
voorspoed? Naja!
Kortom: het is gewoon een
te gek goedje. Daarom hier 2 amandeltips met weinig noten op hun zang.
Redder in noot
Een perfecte snack: in een
mum van tijd klaar, makkelijk scoren bij je gasten, lekker èn ze zorgen voor
gewichtsverlies! Dat laatste zou ik vooral slikken voor zoete amandelkoek. Maar
internet zegt het, dus dan is het zo.
Koop een zak (blanke)
ongebrande amandelen, gooi ze in de koekenpan met een minibeetje olie, versgemalen
peper & zout. Je kunt verschillende soorten kruid toevoegen (1 a 2 tl) als:
verse chilipeper, komijn-, paprika-, of gemberpoeder. Bak ze tot ze mooi bruin
zijn.
Je geduld wordt ten
slotte nog wel even op de proef gesteld: de amandelen zijn pas op hun best als
ze zijn afgekoeld.
Amandelcino
Met verse amandelmelk
Gooi 200 gram ongebrande amandelen
in een kom en zet ze onderwater. Laat dit een nacht weken.
Giet de volgende ochtend
de amandelen af. Vul de blender met de amandelen, 1 liter water en smaakmakers
van jouw gading als: verse vanille/ vanillesuiker/ honing/ suiker/ gedroogd
fruit/ vruchtensap. Blend de boel tot
het heel fijn is. Gooi vervolgens de amandelsoep boven een ruime kom in een
schone pantysok en knijp het goed uit. In de kom zit de melk en de pulp kun je
gebruiken als amandelmeel voor een appeltaart. I warn you: da’s ook niet te
versmaden.
Verwarm de verse melk, klop
het op en giet het bij een dampende espresso. Cacao erover en klaar.
Met amandelmelk uit pak
Wees je ervan bewust dat
als je kiest voor een alternatief voor koemelk, dat er vaak suiker toe is
gevoegd aan plantaardige versies als soja-, hazelnoot- en amandelmelk. De
irritatie over het feit dat de industrie ons een suikerverslaving door de maag
splitst liep op een dag bij mij zo hoog op dat ik een klaagmail heb afgevuurd
op Alprosoja. Pijlsnel kreeg ik een allervriendelijkst bericht terug dat er
bijna in elk product suiker zit en dat het daarom dus geen schande is. Excuse?
Geen zorgen mensen, ik heb de stoom uit mijn oren al weten te temperen. Ik heb
je hierbij in ieder geval gewaarschuwd;-)
In de biowinkel wordt ook
ongezoete amandelmelk verkocht; iets bitterder, maar prima te doen.
Klop de verwarmde melk op
in een pannetje of in je melkopschuimer, giet er een verse espresso bij en maak
het af met een snufje, jeukwoord, cacao.
Tip: je kunt de soorten
melk ook combineren. Koemelk met een vleugje, jeukwoord, amandel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten