Hoe aantrekkelijk een
palmbomenstrand aan een azuurblauwe zee in Verweggistan er ook uit mag zien, er
gaat niets boven de Nederlandse seizoenen.
We houden van klagen en
die seizoenen zijn dan ook de ideale voeding voor onze klaagdrang: als het regent
kunnen we ons hart ophalen en wanneer de mussen eindelijk dood van het dak
vallen, zien we onze kans schoon om nog eens een weeralarm van stal te halen.
Klagen kunnen we
bovendien over buurmans groenere gras. Laat die 4 afwisselende jaargetijden
daar nou ook prima bij van pas komen: “Pfff.. wanneer is het ein-de-lijk weer
eens aspergetijd?”, “Waarom kunnen we geen mosselen eten met Pasen?” en “Waarom
smaakt deze Elstar-appel nu zo melig”. Lekker klagen. Het is natuurlijk wel zo
dat meneer Heijn ervoor heeft gezorgd dat we eraan gewend zijn dat er het hele
jaar passievrucht met zeewier op ons bord getoverd kan worden en dat we, als
het om eten gaat, niet meer merken dat de lente (van: lengte, langere dagen),
zomer (van: sumar -> season/ half-year), herfst (van: harvest -> oogst)
en winter (van: unuuitari -> onweer/ vrieskou) eigenlijk van elkaar
verschillen.
Zonde! Groente en fruit
uit het seizoen smaken beter en zijn minder belastend voor het milieu; tel uit
je winst. Daarom hier een recept met een seizoensgroente die hoog op mijn
favorietenlijstje pronkt: zeekraal.
Eens barstte ik op een
strand op Schiermonnikoog bijna in janken uit toen ik ontdekte dat ik plots met
mijn regenlaarzen midden in een soort zeekraalwalhalla was beland. Woon ik iets
te lang in de grote stad? Ik kan in ieder geval iedereen aanraden om in het
zeekraalseizoen (mei t/m aug) eens op zeekraaljacht te gaan. Tot die tijd maak
je dit recept met de stadse versie van de visboer of Albert.
Bijgerecht voor 4 personen
Snij 1 courgette
doormidden en snij beide helften tot dunne plakken. Laat de grillpan goed heet
worden en grill alle plakken gaar. Snij dan wat watermeloen, een gram of 300,
in stukken. Van 200 gram gewassen zeekraal verwijder je de harde
stengelstukken, soms zitten ze er amper aan. Hak 2 handen gebrande, liefst
smokey, amandelen in de blender fijn of crunch ze met je blote handjes onder
een zwaar voorwerp.
Doe bovenstaande
ingrediënten in een schaal. Gooi er vervolgens 100 gram verkruimelde fetakaas,
2 handen versnipperde verse basilicum, rasp en sap van 1 halve limoen,
versgemalen zout & peper, 3 el olijfolie en 1 el rode wijnazijn overheen.
Goed mengen en klaar. Zoals ik al zei: om te seizoenen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten