In 1967 gaf
kunstschilder Bunk Bessels een feestje in de Margriethal van de Jaarbeurs in
Utrecht. 10 gulden entree, inclusief ontbijt. Dit 18-uur durend festijn stond
bol van hoogtepunten als wierook, dichters, bodypainting en vloeistofdia’s….
Tja, topacts had Bunk wel besteld, maar absentie was destijds schering en
inslag. Ook de beloofde 8000 euro subsidie werd door de Utrechtse gemeente
nooit naar Bunk’s rekening overgemaakt.
Lowlands.
Ik vraag me af of
Bunk ooit had kunnen voorspellen dat er in 2013 een meisje; keurig, onschuldig en
geboren in 1981, door toedoen van zijn strapazen in de mid-jaren-’60, een week
in detox zou moeten.
3 dagen leven op een dieet van bier, wijn, in de
mayo gedrenkte Vlaamse friet en iets te zoute kibbeling met ravigotte-of was
het nou remoulade?– saus, gaat je niet in de koude kleren zitten. Maar een
verwijt van mijn kant aan het adres van Bunk zal je niet horen, hoor! Het was
het weer meer dan waard. Nu echter wel tijd voor healthy Bunk(eren)!
Supergezonde
wortel-kurkumasoep met makkelijke glutenvrije kikkererwtenkoekjes
Meng 100 gram
kikkererwtenmeel (of andere als je hebt) met 1 – 2 tl bakpoeder, een snuf zout
& peper en 1 tl kerriepoeder. Voeg daar 2 el yoghurt aan toe en begin te
mengen met je ene blote hand. Met je andere hand giet je er voorzichtig een
scheut lauwwarm water bij. Het deeg moet een plakkerige bol worden. Te droog?
Voeg water toe. Te nat, dan moet er wat extra meel bij. Zet de bol in een afgedekte
beslagkom weg. Half uurtje ofzo.
Snij de volgende
ingrediënten in stukken: wortel, bosui, gember, (als je verse gebruikt)
kurkuma, knoflook en rode peper.
Verwarm in een
grote soep-/braadpan een grote klont roomboter, royale scheut olijfolie of, als
je echt gezond bezig bent; kokosolie. Zodra dat heet is voeg je alle bovenstaande
ingrediënten toe. Bak op hoog vuur even aan. Voeg dan versgemalen peper, zout,
komijnpoeder, sesamolie, sap van een halve limoen, een half blikje kokosmelk en 1 liter
water waarin een blokje groentebouillon is opgelost, toe. Even roeren, vuur
laag en zo’n 20 minuten laten doorkoken.
In de tussentijd
kun je de kikkererwtenkoekjes afbakken. Gooi een grote klont roomboter in de koekenpan.
Zodra de luchtbellen weg zijn bak je de koekjes aan weerszijden goudbruin.
Check nu of de
wortel in de soep goed gaar is. Zo ja; dan kan de staafmixer er doorheen. De
soep is nu vrij dik. Je kunt hem zo dun maken als je wil met: kokosmelk, water
of yoghurt. Je kunt hem nu ook op smaak brengen met zout & peper.
Schep de soep in
kommen, versnipper er verse koriander en een beetje bosui overheen. Healthy
happen!
Wil je Bunk een keer horen praten? Luister dan vooral even naar:
http://www.beeldengeluid.nl/tags/bunk-bessels-0
Geen opmerkingen:
Een reactie posten