Afgelopen week is in
Londen de eerste hamburger van kweekvlees, de zogenaamde ‘Frankenburger’, gepresenteerd.
Een wetenschapper uit nergens anders dan Nederland heeft stamcellen van een koe
in een petrischaaltje geplaatst, waarna het zich langzamerhand tot een spier
vormde…
Ik ben vrij visueel
ingesteld en ik moet zeggen dat, hoe erg ik ook voorstander ben van
vleesvervangers, ik me kan voorstellen dat een ware carnivoor dit bericht niet
bepaald watertandend heeft verorberd.
Tegelijkertijd probeer ik
me voor te stellen wat we aan zullen treffen als we medio 2023 de keurslager in
de buurt binnen wandelen. De kale, bolle, goedzak met bloederig schort, rode
wangen en hakmes heeft plaats gemaakt voor een type à la de practicum-assistent van
mijn biologieles op de middelbare school: iel, bleek, gebrild en verbaal
gestoord. Het plakje worst voor de hond zal nooit meer het zelfde zijn…
Geen zorgen; de initiator
van de reageerbuisburger voorziet dat massaproductie nog 10 jaar op zich laat
wachten, dus hopelijk is tegen die tijd dit beeld van je netvlies is verteerd.
In de tussentijd heb ik
een eenvoudiger en visueel smakelijker alternatief voor je karbonaadje.
Zoals bovenstaande titel
al zegt: ze zijn er weer! Tja, al wel een tijdje, dus koers je met gezwinde
spoed naar de groenteboer om ze nog even vers in te slaan voor het te laat is: kapucijners.
Kapucijners zijn een mooie variatie op vlees omdat ze, net zoals een lapje
biefstuk, veel vitamine C, B1 en B2 bevatten. Daarnaast groeien ze goed in
Nederland, dus belasten ze het klimaat amper: als dát niet lekker weg prikt?!
Salade van verse
kapucijners, oude kaas, avocadocrème, appel en een zooitje kruiden
Voorgercht voor 4
personen
Dop 500 gram jonge kapucijners
en kook ze in een klein laagje water gaar in +/- 2 minuten. Laat ze even
schrikken met koud water en zet ze weg.
Snij 3 sjalotten zo fijn
je kan, ;-), en bak ze op laag vuur, met een theelepel kerrie, in een blokje
roomboter of scheut olijfolie langzaam gaar.
Blend met de staafmixer
een halve rijpe avocado, sap van 1/4e citroen, 2 el olijfolie, 3 el water,
versgemalen zout & peper, tot een gladde saus.
Schil een Granny Smith-appel
en snij hem in blokjes. Knip met een schaar een hand van ieder soort vers kruid
dat je lekker vindt of in huis hebt grof. Voorbeelden van verse kruiden zijn:
koriander, basilicum, munt en/ of dille.
Gooi alles in een
sla-bak, roer om, rasp er boeren oude kaas overheen
en happen maar!
Ten slotte een
bekentenis: ik kan niet ontkennen dat een goed uitgebakken spekje deze salade absoluut
zal verrijken of een snipper gerookte vis als zalm of makreel is ook zeker het
proberen waard!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten