Na bijna een half
jaar op z’n zetel verschijnt volgende week eindelijk de eerste beeltenis van
Willempie op onze 2 euromuntstukken, aldus de Koninklijke Nederlandse Munt. Ze
laten daarbij ook weten dat het ontwerp pas volgende week bekend gemaakt zal
worden. Dat geeft mij de gelegenheid nu, op de valreep, de werknemers van de
Munt aan te raden de komende dagen op hun qui vive te zijn. Hun Italiaanse
collegaatjes hebben namelijk afgelopen week een beetje zitten slapen: in de
productie van de eerste medaille met de afbeelding van Paus Franciscus is een
klein foutje geslopen. Op de medaille staat de naam Jezus gespeld met een ‘L’
aan het begin. De munt moet de start van het pausdom van Franciscus in de verf
zetten… Een goed begin is het halve werk, zeg maar. Dit zegt wel iets over het
poppenkastgehalte van het Vaticaan: of er op dat monopoliemuntje nou een ‘L’ of
een ‘J’ staat; een kniesoor die er op let. Jammer wel dat lesus in het latijn geen
betekenis heeft, het was geestiger geweest als ze die beginletter helemaal weg
hadden gelaten. Esus is de Keltische God van de handel. Ik had de gezichten van
de Vaticaanse Jan Klaassen en Katrijn dan wel eens willen zien.
Genoeg over iets
dat verkeerd is gespeld. Tijd voor een recept met spelt.
Spelt is ‘in’. Momenteel
lees je op het wereldwijdeweb over spelt niets dan goeds. Zo zou het beter voor
de lijn zijn. Als je er stellig in gelooft werkt het misschien, maar bewijs is
nergens te vinden. Wel is het erg gezond. Met het veredelen van tarwe is het
minder voedzaam geworden: een calorie afkomstig uit tarwe bevat nu minder
bouwstoffen dan vroeger. Bij spelt is dit niet het geval. Daarnaast wordt spelt
tot nu toe alleen gebruikt door bakkers die geen onwelkome toevoegingen in hun
deeg gebruiken. Gezonder, maar vooral erg lekker!
Herfstige
speltsalade met paddenstoelen en kastanje
Kook 100 gram
spelt zoals staat vermeld op de verpakking.
Snij met een
scherp mes een kruis in de bovenkant van iedere kastanje: mind your fingers.
Leg ze in een ovenschaal en laat ze een kwartier in een oven van 200 graden
poffen. Als ze allemaal gepoft zijn, zijn ze klaar. De schil kun je er het best
afhalen als ze nog heet zijn. Verkruimel de kastanjes en bak ze in een beetje
olijfolie goudbruin. Zet dan weg.
Snij de paddenstoelen
en de ui fijn. Bak dit aan in een klont roomboter: eerst op hoog vuur, na een
minuutje op laag vuur totdat al het vocht is verdwenen en de paddenstoelen
bruin kleuren.
Maak een dressing
van mosterd, olijfolie, azijn en honing.
Meng de afgekoelde
spelt met de peterselie, rucola, zoveel dressing als jij wilt, zout &
peper. Maak een bord op met het speltmengsel, de gebakken paddenstoelen,
kastanjes en een paar plakjes vijg. Serveer eventueel met gegrild, om in de
sfeer te blijven –spelt–, brood.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten