Vorig jaar
berichtte ik er in deze periode al over. En aangezien de
zwartepieten-discussie, het kachel-al-wel-of-niet-aan-dilemma en het
aangepaste-dienstregeling-fenomeen ook ieder jaar als nooit tevoren oplaaien,
breng ik dit nogmaals te berde: de herfstdip.
Volgens GGZ
nieuws zijn 400.000 Nederlanders ieder jaar rond deze periode het haasje: deze
mensen beleven weinig of geen plezier aan zaken waar ze normaal gesproken wel
wat aan vonden. Het kan iedereen overkomen, maar vrouwen tussen 13 en 55 jaar
zijn de risicogroep. De GGZ geeft aan dat slaperigheid, futloosheid en
energieverlies overdag bijkomende klachten zijn. Ten slotte is er ook sprake
van een toename aan voedselbehoefte. [1]
Kijk, dat laatste
is in mijn ogen dan weer alles behalve deprimerend: een vrijbrief om lekker al
je kookboeken weer eens uit de kast te trekken, dagdelen in je cosy-warme keuken
boven het fornuis te hangen en uren te slijten aan de overvol gedekte tafel bij
kaarslicht. Een eventuele extra kilo als gevolg is een futiliteit: je Mart
Smeets-trui is immers ook weer gelegitimeerd.
Los van het feit
dat de keuken als herfstdip-remedie kan fungeren, ontgaat me toch de aanleiding
van deze collectieve chagrijnigheid. De kleuren van de bladeren, de geur van
kou & open haard en de smaak van pompoen, paddenstoel en mandarijn! Wat een
rijkdom. Geef toe: het hele jaar door iets te teut worden van de ondermaatse
rosé op het terras op de hoek gaat op den duur ook vervelen. In april melden we
ons weer.
Geniet daarom van
de herfstdip. Dat doe je als volgt:
- Pesto van gekaramelliseerde ui, walnoot & gember
Snij 200 gram
uien in ringen. Verdeel ze over een bakplaat, besprenkel met olijfolie en
strooi er wat peper & zout overheen. Rooster ze in de oven op 200 graden
tot ze gekarameliseerd en gaar zijn. Gooi ze erna in de blender met: 2 cm verse
gember zonder schil, een grote hand walnoten, 1 bosui, sap van een halve
citroen en 1 tl cayennepeper. Hak dit fijn en giet er olijfolie bij tot de
gewenste dikte.
- Pesto van doperwten & wasabi
Blend de volgende
ingrediënten: halve zak ontdooide doperwten, 1 el mierikswortelpasta, een kwart
verse rode peper zonder zaadjes, een scheut room, yoghurt of olijfolie, 1 tl
vissaus, beetje peper en zo veel wasabi als jij aan kunt. Even blenden en klaar.
- Pesto van rode biet
Blend de volgende
ingrediënten: 1 gekookte rode biet, een grote hand hazelnoten, sap van 1 halve
limoen (en als je het lekker vindt een beetje limoenrasp), een hand verse
koriander, een kwart prei, een halve plak feta, peper & zout. Niet te lang
blenden en klaar.
Aan deze dip kun
je eventueel ook mierikswortel toevoegen.
--> Gebruik met: een
toastje, stok-/ Turks brood, als basis voor soep, door je roerbakschotel, als
dip voor: pretzels/ komkommer/ wortel/ bleekselderij/ radijs.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten