Een waarschuwing voor
Ellen DeGeneres, Obama en iedereen die vorige week niet alleen zijn stem
uitbracht in het stemhokje. Een eigenhandig kiekje bij de Oscaruitreiking,
Nelson Mandela’s begrafenis of een zogenaamde stemfie lijkt zo onschuldig, maar niets is minder waar. Zoals het
gaat met rages, is nu namelijk gebleken dat ook de selfie-rage zijn nadelen
kent. De 19-jarge Britse Danny is ternauwernood ontkomen aan de dood doordat
hij na 2 jaar, 10 uur per dag, 200 selfies maken realiseerde dat de perfecte
selfie er gewoonweg niet in zat. Na zijn school, vrienden en 12 kilo te zijn
verloren, was een overdosis pillen in zijn ogen de enige uitweg. Luguber als ik
ben vraag ik me dan toch af of Danny die -bijna- laatste slok nog even op de gevoelige
plaat heeft vastgelegd; misschien was dit eindelijk wèl zijn perfecte selfie geweest.
Een suiselfie..
Ik probeer te ontrafelen
waarom dit fenomeen een hype geworden is. Waren we vroeger te verlegen om
anderen te vragen of ze alsjeblieft een foto van jou wilde maken? Je moest
destijds immers zuinig zijn op je klikjes; voor je het wist was je rolletje vol
en kon je weer naar de Kruidvat om vervolgens een week te wachten op het
eindresultaat. Of… zijn we tegenwoordig gewoon een stelletje narcisten?
Ik herken de neiging niet
en laat deze trend dan ook graag aan me voorbij gaan. Maar omwille van een
ander maak ik graag een uitzondering. Omwille van peterselie om precies te
zijn. Daarom hieronder mijn peterselfie.
Iedereen herkent het vast
wel: in het recept staat ‘werk af met een blaadje peterselie’ en vervolgens zit
jij met een bos van het spul opgescheept. Zonde voor jou en voor die bos. Tijd
dus voor een recept waarin peterselie de hoofdrol krijgt toebedeeld. Goed om te
weten dat je zo niet alleen je kliekjes wegwerkt, maar dat je ook een dosis vitamine
A, B & C en de mineralen calcium & ijzer naar binnen werkt. Toch leuk
meegenomen. Overigens gebruikten de oude Grieken peterselie in combinatie met
het kruid marjolein als middel tegen een kater: wie weet het proberen waard?
Deze soep is sowieso het
proberen waard!
Was allereerst de
peterselie en de prei. Snij de prei en de knoflook fijn. Verdeel de berg peterselie
in tweeën. De ene helft blancheer je even: doe in een grote kom, giet er kokend
water over heen, giet het geheel over in een vergiet en spoel af met ijskoud
water.
Verhit in een ruime pan
de roomboter. Zodra de luchtbelletjes weg zijn voeg je de prei en knoflook toe.
Roer om. Gooi er daarna de peterselie, bouillon, tahin en bonen bij. Laat dit
aan de kook komen en zet dan het vuur laag. Laat dit 20 minuten doorkoken.
Na 20 minuten haal je de
pan van het vuur en voeg je de geblancheerde peterselie toe. Haal de staafmixer
er goed doorheen en breng op smaak met peper & zout en/ of nog een eetlepel tahin.
Nu is ‘ie erg gezond. Wil
je een iets vollere smaak? Voeg dan een ruime scheut room, wat kaas van jouw keuze of
notenolie toe. Of doe als ik: maak van kleine bergjes geraspte Parmezaanse kaas
op een bakplaat met bakpapier, in 15 minuten, in een oven van 180 graden,
heerlijke kaaskoekjes!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten