1 april.
Ik vind het een beetje
een vermoeiende traditie. Ik moet vandaag ieder nieuwsbericht in twijfel
trekken, op mijn hoede als een soort 007-agent ga ik de straat op en de meest
betrouwbaar ogende loebas blijkt in staat rücksichtslos de poten onder me vandaan te zagen. Ogenschijnlijk
bonafide bedrijven als katholiek.nl, het Nederlands Visbureau en RTV Utrecht
blijken dit jaar de jokers van het ogenblik (zie: http://nos.nl/artikel/630479-1-april-van-hondenpoep-tot-haring.html).
In ben er even in gedoken
en kwam nieuwsberichten uit het verleden tegen als: de BBC bericht geur-tv te hebben ontwikkeld, de NOS meldt dat de toren van Pisa is omgevallen, het Jeugdjournaal wil niet langer
vrouwelijke redacteuren in dienst nemen i.v.m. kans op zwangerschap en Heineken & Senseo/ Philips introduceren
de ‘bierpad’ (inclusief officiële website!). Ik word overvallen door een
gevoel van moedeloze teleurstelling als ik realiseer dat bovenstaande aanstichters, die
ik zo betrouwbaar achtte, hier hun kostbare tijd aan hebben gewijd.
Het liefst wil ik deze
dag negeren, maar iemand in de maling nemen vind ik daar toch net weer iets te
leuk voor. Er ontstaat dus ook nog ineens hoge mate van stress, omdat die
super-originele-goed-uitgevoerde-perfect-getimede-grap wel vandaag uitgehaald
moet worden. Nou ja, vandaag… Dat is er ten slotte misschien wel het meest
vermoeiend aan: het blijft niet helemaal bij deze dag. Wees op je hoede voor:
‘1-april-met-een-verlengsnoer’. Gaap.
Iets dat ook niet
helemaal is wat het lijkt, is deze ‘spaghetti’. Ik ben dol op pastasaus, maar
ik vind de pasta, als ‘ie niet vers is, vaak zo’n smakeloze bal deeg. Je kunt
daarom alternatieve sliertjes maken! Van courgette bijvoorbeeld. ‘Courghetti’
dus.
Ik gebruik hiervoor een spiraalsnijder
(17,90 bij de kookwinkel). Dat is een soort puntenslijper, maar dan voor
groenten. Elke groente die het formaat van een potlood heeft, draai
je hiermee tot lange dunne julienne-slierten.
Recept
Haal de gewassen
courgette door de spiraalsnijder.
Je kunt het ook met een
mes doen, maar dat is een precisie-klusje: snij de gewassen courgette in smalle plakken en vervolgens in dunne slierten. De kern van de courgette is te
sponzig; gebruik dat voor een ander gerecht (door groentesoep bijvoorbeeld).
Gooi de slierten in een
grote beslagkom en overgiet het met kokend water. Roer dit even door, giet dan
af en laat het onder de koude kraan meteen weer afkoelen. Zo zijn de slierten
mooi gifgroen en net niet helemaal rauw meer.
Besprenkel de courgette
met goede olijfolie (en eventueel een scheutje notenolie), zout, peper,
citroensap en citroenschil. Nu is je courghetti een heerlijke basis. Iedere saus
of pesto past hier goed bij, maar je kunt het ook als salade ergens bij
serveren.
Ik maakte onlangs deze
tomatensaus:
Zet met een mes een kruis
in de onderkant van de tomaten. Leg ze in een beslagkom en giet er dan kokend
water overheen totdat ze onder water staan. Na 2 minuten giet je het water weg
en zijn de tomaten makkelijk te pellen. Snij ze erna in blokjes. Snij ook de ui
en knoflook fijn.
Verwarm een ruime scheut
olijfolie in een pan op hoog vuur. Bak de ui en knoflook glazig. Voeg van de
tomaat, tomatenpuree, oregano, laurier, 1 el balsamicoazijn, peper & zout
toe. Breng aan de kook en zet het vuur zo laag mogelijk met de deksel op de pan.
Laat dit lekker lang door sudderen; schep wel regelmatig om. Als het te droog
wordt voeg je water of een scheutje rode wijn toe. Na minimaal 20 minuten (maar
liever langer) verwijder je de laurier en schep je wat saus op de courghetti.
Vergeet de verse basilicum en een royale hand geraspte kaas niet!
Leuk blog
BeantwoordenVerwijderenIets voor kanaal 12 :)
BeantwoordenVerwijderenHi! I would like to invite you to check out our site volrecepten.nl . Adding your blog to our site will make your recipes available to many more users and help you get more visits to your blog. Our service is free and can you would be able to leave us any time.
BeantwoordenVerwijderenIf you like the idea of being found on our page, please, add your blog through the Top Blogs section.
I hope to see you there soon!