Als je een grote
groep mensen in de verte hoort praten lijkt het net of ze 1 woord repeterend
uitspreken: “rabarberrabarberrabarber”.
Daar wordt het
woord vaker gebruikt dan in de keuken, want ten onrechte zijn er veel mensen die
toch een beetje rabarbaar zijn. Het
roept vaak ellendige jeugdherinneringen op over de pruillipperige weerstand
waarmee je in je schoteltje snotterige drek zat te roeren.
Bij ons thuis was
de halve moestuin er ook mee bezaaid en dus keerde het jaarlijks terug op
tafel. Mijn weerzin komt niet zozeer voort uit de snotterige substantie, maar
meer uit de zuurgraad. Om het niet al te ongezond te maken, hield mijn moeder
zich bij de bereiding van rabarber met het toevoegen van de suiker nogal in.
Mijn kaken trekken zich nu nog samen als ik er aan denk.
Toch wil ik
hierbij alle rabarbaren oproepen zich te bezinnen. Het is supergezond, mooi en
veelzijdig. ’t Web staat bol van de zoete recepten met rabarber in combinatie
met bijvoorbeeld aardbei, vanille en gember: allemaal zeer het proberen waard.
22 t/m 31 mei
aanstaande is het trouwens in Amsterdam één en al rabarber wat de klok slaat, want
dan vindt de tweede editie van de Dutch Rhubarb Week plaats, georganiseerd door
Mister Kitchen & Rabarcello; dat drankje. In het kader hiervan wordt er een
Rhubarb Blog Challenge gehouden, waar ik heb besloten me ook aan te wagen. Door
het houden van een eigen challenge.
Ik heb 4
rabarber-probeersels, die afwijken van de geijkte rabarbercombinaties, gemaakt
en voorgelegd aan mijn strenge doch rechtvaardige achterban. Zie hieronder de
resultaten.
Met deze recepten
zal in meedoen aan de challenge. Op zaterdag 24 mei vindt de finale plaats bij
Mister Kitchen op het Westergasterrein.
Heb jij nou een rabarber-
op-/ aanmerking, bevinding, suggestie, idee of twee? Laat het me weten en ik
duik de keuken voor je in! à keehuidekoper@gmail.com.
Probeersel 1
Geen zoet, maar
een hartig cakeje met rabarber. Als tegenhanger van het zuur gebruik ik
geitenkaas en in honing gekaramelliseerde rode ui.
Goed om te weten
is dat het gelijktijdig gebruiken van zuivel
en/ of ei bij rabarber de reactie op je tandglazuur vermindert. Al 1 voordeel
van dit recept;-)
Juryoordeel
De cakejes zien er appetijtelijk uit en zo ruiken ze ook! De smaak is niet super uitgesproken, we hadden verwacht dat de rabarber veel zuurder zou zijn. Al met al een goede combinatie van smaken; leuk voor bij een bord soep of bij de borrel!
Cijfer: 7
Recept
Verwarm de oven
voor op 180 graden.
Snij de rode ui
in ringen. Verwarm in een koekenpan een scheut olijfolie en voeg de rode ui met
3 el honing toe. Laat dit op laag vuur karamelliseren. Zodra de ui mooi bruin
is, zet je het vuur uit.
Verwijder met een
mesje vanaf de onderkant van de rabarberstengel het bovenste dunne laagje. Snij
dan de stengel in stukken van ongeveer 2 cm en hak de walnoten in stukjes.
Meng de bloem,
polenta, het losgeklopte ei, bakpoeder, chilipoeder, karnemelk, citroenschil, olijfolie
en peper & zout tot een deeg.
Meng de rabarber,
walnoten, geitenkaas en afgekoelde ui door het deeg. Vul erna de vormpjes, of 1
cakeblik, met het deeg.
Bak het af in
ongeveer 30 minuten; check regelmatig. Als ze bruin zijn en er blijft niets aan
de breinaald plakken zijn ze klaar!
Probeersel 2
Ik las ergens dat
het in Koerdistan een gebruik is om rabarber rauw met zout te eten. Dit klonk
zo onaantrekkelijk; dat ik het moest proberen. En zie hier.
Juryoordeel
Verbazingwekkend
lekker! De rabarber doet denken aan een combinatie van groene appel,
bleekselderij en komkommer en past dus prima op de borrelplank. Zou ook lekker
kunnen zijn met hummus.
Cijfer: 8,5
Recept
Verwijder met een
mesje vanaf de onderkant van de rabarberstengel het bovenste dunne laagje. Snij
dan de stengel in reepjes van ongeveer 10 cm.
Voor de dip meng
je de olijfolie, zout, peper, komijn, koriander, gember en sesamzaad. Dippen
maar!
Probeersel 3
Hoewel ik niet zo’n
fan ben van smoothies; we hebben niet voor niets tanden, leek het me wel leuk
om na te gaan hoe die zure stengel zou smaken in een glas. Het geeft je immers
een mega vitamine boost.
Juryoordeel
Tja.. Lekker,
fris, maar we worden niet weggeblazen. Versie 2 daarentegen, waar basilicum aan
is toegevoegd, smaakt heel bijzonder; dat geeft net die extra touch. Als je een
zoetekauw bent is het toevoegen van een dadel, schep honing, banaan of in de
zomer wat aardbeien een aanrader.
Cijfer: 6,5
Recept
Gooi in de
blender: rabarber, appel, sinaasappel, amandelmelk, verse basilicum, snuf
kaneel (of probeer eens vanille). Blenden en nu proeven.
Probeersel 4
Een van de
feestelijkheden van uit eten aan, vind ik de Irish coffee aan het eind. Zou dat
ook met rabarber kunnen? Laat ik nou net de gelukkige eigenaar zijn van een
fles Rabarcello: 1 + 1 = rabarish coffee!
Juryoordeel
De combinatie met
de vanilleroom past heel erg goed, maar oef; het is best zuur. Versie 2 waarbij
bruine basterdsuiker met de Rabrcello de pan in ging, geeft het precies de
zoetigheid die hij nodig heeft.
Cijfer: 7
Recept
Klop de slagroom,
zonder suiker, stijf waaraan je de inhoud van 2 cm vanillestokje hebt
toegevoegd.
Verwarm in een
pannetje 1 portie Rabarcello met de bruine suiker. Zet een kop koffie. Meng de
koffie met de Rabarcello en giet in een mooi glas. Maak de coffee ten slotte
compleet met een royale hoeveelheid vanilleroom.
Eindoordeel
Tromgeroffel… Na
veel wikken, wegen, ruiken en proeven komt recept 2 als winnaar uit
de bus! De combinatie en de eenvoud van het hapje zijn verbazingwekkend lekker!
Nu maar hopen dat
de one and only Rhubarb-jury daar ook zo over denkt.
Ps. Over de
uitslag kan niet worden gecorrespondeerd
Boodschappenlijsten
Rabarcello, ik wist écht niet dat dat bestond. Ik vind rabarber opzich best wel lekker, vooral als toetje (rabarbercrumble) of verwerkt in een cake :).
BeantwoordenVerwijderenAls je een beetje van zurige likeur (zoals limoncello) houdt; is het zeker het proberen waard! In zoete gerechten vind ik het idd ook heerlijk!
Verwijderenzijn err ook recepten als je aan moet komen ipv afvallen ?
BeantwoordenVerwijderen