Op mijn 11e ben
ik verhuisd. Die periode is me niet in de koude kleren gaan zitten: afscheid
nemen van het ietwat bekakte Oosterbeek, nèt voor de coole
bovenbouwreis en eindmusical de school verlaten, dat prachtige oranje-bruine
hockeytenue afdanken en mijn zuurstokroze zolderkamertje alleen achter laten.
Bovenop de
malaise van het vertrek kwam ook nog de misère van de nieuwe start. In Zutphen
om precies te zijn.
Ik moest wennen aan het feit dat iedereen daar tussen de
middag warm eet, ondervinden dat mijn broer, die vanwege zijn Beatles-manie
zijn haar enkele millimeters over zijn oren had hangen, voor meisje werd
aangezien en een nieuwe taal leren. Zutphens.
Als het binnen
iets te warm wordt, doet men daar namelijk even de deur ‘los’. Of ’t raam. En
wanneer je volgens de laatste modetrend bij de plaatselijke, en enige,
broekenboer een nieuwe spijkerbroek op de kop hebt getikt, kun je de klok erop
gelijk zetten dat je de volgende reactie krijgt: “Och, kieeek! Haje soms een
nieuwe spiekerbox? Das mien kats ‘n mooie, wat ’n gek zeg!”
Voor mijn zusje
die nóg jonger was en ook nog eens dyslectisch, was dit ook behoorlijk acclimatiseren.
Niet in de laatste plaats omdat ik er hoogstpersoonlijk een schepje bovenop
deed. Op de eerste dag van ons Zutphense leven verkondigde ik met mijn wijze
wipneus namelijk dat men in Zutphen, volgens een eeuwenoude traditie, de
overtreffende trap van goed, graag, veel en weinig, regelmatig dient te gebruiken. Dus als je de woorden goeder,
grager, veelst en weinigst maar veelvuldig gebruikt, heb je binnen no time
nieuwe vrienden.
Van je familie
moet je het hebben.
Aan de
keukentafel was zij ook dikwijls een makkelijke prooi. Zoals bij onze compleet
uitgemolken ‘ei-grap’. Er was altijd wel 1 paljas die na het leeg eten van zijn
gekookte ei, de schaal omkeerde, terug op het eierdopje zette en voor nieuw aan
dat kleine onschuldige meisje probeerde te slijten. Keer op keer met succes.
Ai.
Doordat Pasen
voor de deur staat, loopt het water me al in de mond bij mooie recepten met ei.
Mijn old time favourite: ‘Ei in een kopje’, maar ook deze nieuwe. Een soort
oeuf cocotte, maar dat anders. Heel simpel en echt het proberen waard!
Recept
Oeuf avocado
Ontbijt/ hapje,
25 minuten (incl. Baktijd), 1 p.
Verwarm de oven
voor op 180 graden.
Snij de avocado
over de lengte doormidden en verwijder de pit met een mes. Hol met een lepel de
avocado een beetje uit; verwijder ongeveer de helft van het avocadovlees,
afhankelijk van de grootte van je ei.
Bekleed met een
paar plakjes kaas de holte (je kunt de kaas ook vervangen door een klodder crème
fraîche).
Verdeel dan een
snuf kerrie, peper, zout, chilipoeder en 3 druppels worcestersaus over de
holte. Breek erna het ei open en leeg het in de holte. Strooi er dan nog een
minibeetje kerrie en chili over heen en zet in de oven. Na ongeveer 20 minuten
is het ei gaar en niet te hard, maar dat verschilt per oven dus houd het goed
in de gaten. Een paar druppels balsamicoazijn erover en klaar!
Dat ziet er heerlijk uit en super makkelijk om te maken.
BeantwoordenVerwijderenZo is het maar net! Dat zijn de leukste recepten: makkelijk, lekker en gezond! ;-)
BeantwoordenVerwijderenO mijn hemel! Ik heb dit uitgeprobeerd en het is serieus het lekkerste dat ik ooit heb geproefd! :)
BeantwoordenVerwijderen