‘Vol verwachting
klopt ons hart; wie de roe krijgt, wie de gard.’
Als klein kind
kon ik dus uitzien naar een roe of een garde. Ik heb het altijd een slechte
deal gevonden. Onlangs kwam ik pas tot de gewaarwording dat ik destijds niet
bijster tekstvast was.
Hieruit blijkt
eens te meer dat het kinderen niet gaat om de context, eeuwenoude nationale traditie
of huidskleur- oorbelcombinatie. Vrolijkheid, snoep en cadeaus; dat is wat telt
in kinderogen. Niets meer en niets minder. En als iemand dat verpest, dan
verdient diegene de roe èn de gard.
Mijn moeder in de
rol van hulpsinterklaas was het hier roerend mee eens, ze voerde haar job dan
ook met verve uit. Op een novemberavond kreeg ze in de smiezen dat mijn broer
met zijn schoen voor z’n neus bij de open haard triomfantelijk het volgende
lied in zette: “Sinterklaas is jarig, zet hem op de pot. Oh, wat zal hij
stinken, doe de deur op slot. Doe de deur weer open en wat zie je dan? De ZAK
van Sinterklaas, Sinterklaas, Sinterklaas!” Boze ik en ons jankende zusje
werden als een soort achtergrondkoor overstemd.
HulpSint mama werd
niet boos, maar wees broer Willem er terloops en nonchalant op dat zijn daden
niet onopgemerkt zouden blijven. Bij het krieken van de dag snelden mijn zusje
en ik in onze pyjamaatjes, in een nog veel te koud huis naar de
schoorsteenkamer; zo noemde wij die. Ons geluk kon niet op. Niet alleen omdat
de 2 kleinste schoenen gevuld waren met een immense marsepeinen letter, maar ook
omdat gerechtigheid bleek te zegevieren. De schoen van broerlief was gevuld met
een zakje zout. Dat kwam misschien nog wel harder aan dan een roe en/ of een gard.
Op www.kunst-en-cultuur.infonu.nl
is een lijst te vinden met moderne sinterklaasliedjes. Een daarvan heeft de
titel ‘Een SMS’je’. Ik heb er geen zicht op of dit lied een lang leven
beschoren zal zijn, maar aangezien Whatsapp de sms nu al vrijwel compleet van
de troon gestoten heeft, is de kans aanwezig dat mijn kinderen de titel van dit
lied tegen die tijd als ‘SM-mesje’ interpreteren. Ook een soort martelwerktuig.
Ik ga ervan uit dat de marsepeinen letter er dan ook niet minder om zal smaken.
Over Sinterklaas-snoepgoed
gesproken; ik neem aan dat iedereen zich deze dagen vol metselt met speculaas.
Het is een overheerlijk goedje en als er één periode is waarin het gelegitimeerd is,
dan is dat nu wel. Heerlijk excuus. Hier een hartig recept met speculaas.
Vega paddenstoelenstoofpot
met speculaascrumble
Snij de
paddenstoelen in plakjes. Laat 50 gram roomboter smelten in een koekenpan en
bak de paddenstoelen hierin met wat zout en peper op middelhoog vuur tot ze
goudbruin zijn. Dit duurt even; eerst wordt het vochtig, maar zodra het vocht
verdampt is, worden ze bruin & knapperig. Zet dan weg.
Snij de wortel,
bleekselderij, ui en knoflook fijn. Laat in een grote braadpan met olie op hoog
vuur allereerst de ui en knoflook glazig worden. Daarna voeg je de wortel en
bleekselderij toe. Roer even om en gooi dan laurier, tijm, tomatenpuree, 1 el
gemberpoeder, 1 el grove mosterd, 1 el fijne mosterd, kruidnagel, 4 handjes
linzen en de paddenstoelen erbij. Direct gevolgd door het flesje bier en de
bouillon. Zodra het aan de kook komt zet je het laag en laat je het op de
kleinste pit met een sudderplaatje minimaal 1 uur staan; hoe langer, hoe
lekkerder! Roer wel regelmatig om. Het geheel moet de vloeibaarheid van een dunne
saus hebben, voeg desnoods een beetje water toe.
Je kunt er nu
voor kiezen om er puree bij te maken van bijvoorbeeld (zoete-) aardappel. Ik
koos deze keer voor puree van 1/2e knolselderij, 1 prei en 1 appel.
Experimenteer er vooral op los!
Voor de speculaascrumble
maal je de speculaas fijn in een blender tot poeder. Hierdoor verkruimel je +/-
30 gram roomboter in blokjes. Kneed het tot het een kruimelige, net uit elkaar
vallende massa is.
Proef de
stoofpot; is ‘ie op smaak? Voeg anders nog wat zout & peper toe. Nu
roer je er 2 handen verknipte peterselie en een klein potje crème fraîche
doorheen. Wil je een romig effect creëren zonder zuivel? Pureer dan 50 gram
amandelen met 1 eidooier en een mini-scheutje water tot een egale massa in een
keukenmachine. Deze 'suikervrije spijs' roer je vervolgens door de stoofpot; het geeft een romige & volle smaak.
Maak dan de ovenschaal op: eerst de puree, dan de stoofpot en dan de laag crumble. Zet hem in een oven van 180 graden. De duur hangt ervan af of je puree en stoofpot al warm zijn. Zo ja: 20 minuten. Zo nee: 45 minuten waarvan je de schaal de eerste 30 minuten met folie bedekt.
Maak dan de ovenschaal op: eerst de puree, dan de stoofpot en dan de laag crumble. Zet hem in een oven van 180 graden. De duur hangt ervan af of je puree en stoofpot al warm zijn. Zo ja: 20 minuten. Zo nee: 45 minuten waarvan je de schaal de eerste 30 minuten met folie bedekt.
Heerlijk avondje
gewenst!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten